Nasz Projekt "IFCHEESE - Innowacyjne podejście do naturalnych serów o smaku ziół górskich poprzez ochronę tradycyjnych metod produkcji" dobiega końca.

Celem projektu IFCHEESE było skupienie się na problemach młodzieży i miejscowej ludności, która produkuje sery tradycyjnymi metodami. Ponadto projekt miał na celu poprzez badania, studia i nagrywanie/dokumentowanie unikalnego naturalnego górskiego sera o smaku ziołowym zachowanie tradycyjnych technik i stworzenie możliwości zapewnienia dochodów młodym kobietom, tak aby zmniejszyć odsetek imigrantów i przekazać tradycyjną wiedzę następnemu pokoleniu.

Podczas W ciągu ostatnich dwóch lat w ramach projektu IF CHEESE opracowano następujące produkty Projekt IF CHEESE:

  1. Innowacyjne metody produkcji tradycyjnych serów górskich o smaku ziół: Wydano raport na temat innowacyjnych metod produkcji zawierający szczegółowe informacje krok po kroku na temat tradycyjnej produkcji sera o smaku ziół górskich w krajach partnerskich.
  2. Platforma e-learningowa na temat innowacyjnych/konkurencyjnych serów aromatyzowanych ziołami górskimi Unii Europejskiej: Ten portal e-learningowy i strona internetowa, które zostały opracowane w ramach projektu, zawierają wszystkie informacje informatyczne dla młodych producentów serów farmerskich, aby mogli oni ukierunkować się na innowacje. W szczególności zawiera on:
    • praktyczne i praktyczne nowe innowacyjne instrukcje tradycyjnego wytwarzania sera
    • informacje dla młodych kobiet zajmujących się produkcją serów z gospodarstw rolnych oraz oczywiście dla profesjonalistów, hobbystów i konsumentów.

Platforma pokazuje przydatne techniki poprawy tekstury, smaku i wartości odżywczych, a tym samym stymuluje innowacyjność produktów oraz informacje o handlu elektronicznym.

3. Film dokumentalny o serze o smaku ziół górskich z UE: Krótki film dokumentalny przedstawia, jak można produkować innowacyjny ser o smaku ziół górskich. Film obejmuje metody produkcji, informacje o roślinach, aromaty, narzędzia, europejskie zasady higieny, przetwarzanie w zakładzie oraz strategię i taktykę marketingową.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o projekcie, jego rezultatach i zgłębić wiedzę na temat ziołowych serów smakowych dzięki ochronie tradycyjnych metod produkcji, odwiedź oficjalną stronę internetową naszego projektu, klikając tutaj.

Przeczytaj raport o stanie produkcji serów w regionie Tesalia w Grecji tutaj.